Recept domácí dýňová polévka

Skutečně je domácí dýňová polévka jednoduchá? Podle mě ano. Pro mě na tom celém procesu je asi nejhorší část (protože domácí je myšlená i produkce dýní), vzpomenout a dát dýně naklíčit včas, potom zavlažovat a udržet semínko v pohodě, aby naklíčilo a sazenička přežila a vyrostla, od doby, kdy se zasadí na záhon, je třeba už jen zalévat a zaštipovat.

Prvně je třeba vědět, že dýni potřebujete HOKAIDO. Někdo by mohl zkusit mylně použít dýni s jiným názvem a tam se za chuť polévky nedá ručit. 😉 Následně HOKAIDO omyjeme, oloupeme (oškrábeme), vydlabeme vnitřek – semínka můžeme zachovat a usušit pro další pěstování (nebo hodit slepicím či na kompost). Dýni potom rozkrájíme na kousky, povaříme, respektive rozvaříme – to je úplný základ.

Potřebujeme:
1. hokaido
2. asi 2x cibule, česnek, medvědí česnek
3. sůl, pepř, různé koření – bylinky do polévky (sušená směs – bez soli!)
4. smetana nebo kokosové mléko
5. může být hořčice, jablko

Kousky Hokaida je třeba rozvařit
Osmažit cibulku

Takže základ je, dýni rozvařit, rozmixovat. Vedle si osmažit oloupanou a nakrájenou cibulku, která se potom jenom hodí do hrnce s rozmixovaným hokaidem, já přidávám ještě lžičku hořčice. Potom přisypeme bylinky, kdo vyloženě potřebuje, tak si osolí. Ještě malinko povaříme, můžeme dochutit česnekem, případně jestli někdo má rád polévku jemnější, může dát smetanu, či kokosové mléko – doporučila bych neparfemované. 😁 Někdo dokonce vyžaduje krutony, takže vezměte starou housku, opražte a je hotovo. Takže si nechce chutnat. A je jedno jestli teď nebo až na podzim, přímo po sklizni. Já ve sklepě ještě asi 4 dýně mám, takže v lednu a únoru je ještě polévka jasná volba.

Dýňová polévka recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *