Domácí griotka – jak na to?

Na domácí griotku nemusíte být extra odborníci, zvládnete ji levou zadní, pokud máte višně.

Co potřebujete?

1kg cukru
1 litr Rumu
4 litry višní
prázdné láhve, demižon

Višně je potřeba umýt, nechat okapat, odstopkovat, připravit si velkou sklenici o obsahu 5l (demižon), tu dobře vymyjeme.

Do čisté sklenice/demižonu skládáme po vrstvách cukr a višně, vrstvy končíme cukrem. Následně sklenici uzavřeme a necháme na tmavém a chladném místě do druhého dne odstát.

Po odstátí višně s cukrem zalijeme rumem, který by měl dosahovat až nad poslední vrstvou višní. Sklenici/demižon uzavřeme a po dobu 6 – 8 týdnů necháme uležet. Termín si vyznačíme do kalendáře, nejlépe dáme upomínku do mobilu. Zrání višně s cukrem alespoň jednou týdně zamícháme dřevěnou vařečkou.

Když uplyne daný čas, višně přecedíme a necháme je okapat. Nevyhazujeme je, višně s rumem rádi sníme, to mi věřte.  😀
Do hotové ,,domácí griotky,, můžeme potom nalít vodku, které nám griotku řádně konzervuje. Hotovou griotku potom uchováváme v lednici nebo ve sklepě na tmavém, chladném a suchém místě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *